Innovatív Generáció

!gen blog | www.igenschool.info

2015. már 29.

Üzleti modell, avagy oroszlán a dzsungelben

írta: Innovatív Generáció
Üzleti modell, avagy oroszlán a dzsungelben

We love to build cool stuff

Az oroszlán valódi működését is a dzsungelben kell megismerni - állapította meg Ágoston Laci, és bármennyire is jól fogta meg mondanivalójának lényeget, egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy milyen lehet egy működő oroszlán, pláne ha mindezt a dzsungelben kell tennie, ami valljuk be, nem a természetes élőhelye. A szurkálódást félretéve, az előadás egyik lényeges pontja valóban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy induló projektnél a felmerülő problémákat nem lehet egy asztal mögött ülve megoldani, ki kell menni a terepre, és szembesíteni kell magunkat velük.

py4fmo.gif_500x250

A heti foglalkozás megszokott módon az egyes csapatok pitchelésével kezdődött, és mindenki nyugodtan emelje meg a kalapját saját ...

Tovább Szólj hozzá

validálás lean MVP Ash Maurya Business Model Canvas lean model canvas !gen5

2015. már 15.

Hétpróba és szendvicspitch az összerázódásért - beindultak az !gen5 csapatai

írta: Innovatív Generáció
Hétpróba és szendvicspitch az összerázódásért - beindultak az !gen5 csapatai

A szervezők, Zsófi, Iván és Laci nagy meglepetésünkre már vasárnap megosztották az !gen5 résztvevőivel, hogy - az egyéni preferenciák optimalizálásának eredményeként - ki kivel fogja a legtöbb időt eltölteni a következő 3 hónapban. Ezek után izgatottan vártuk a keddi személyes találkozót.

Az első összejövetel témája a csapatdinamika volt. Nem tudtuk, hogy mire számítsunk, ezért mindenki nagy érdeklődéssel várta az alkalmat, amikor is kiderült, hogy ez egy aktív, mozgalmas este lesz. A csapatoknak az összerázásukat szolgáló feladatokat kellett megoldania a 7+1 államoson . Minden egyes feladatra 10-10 perc állt rendelkezésre. Az állomásokon található borítékokban lévő kérdések, úgy voltak összeállítva, hogy az este ...

Tovább Szólj hozzá

2014. nov 25.

Frendfánding - leszel a barátunk?

írta: !genBori
Frendfánding - leszel a barátunk?

Közösségi támogatás kampány elméletben és gyakorlatban

fejlec.jpg

DIY cipő, zombis képregény, mágneses játék, hűtőtáska, távkapcsoló, krumplisaláta… Kitaláljátok mi bennük a közös? Az olvasók egyik fele valószínűleg ezt gondolja: “persze, mindegyiket hozzá lehet dobni egy unalmas blogposzt szerzőjéhez, pláne ha ketten vannak!” Akik viszont részt vettek az !gen előadáson, már a képregénynél rávágták, hogy Kráudfánding! Frendfánding!

Nadetényleg, miről is van szó? A crowdfundingról, magyarul közösségi támogatásról, aminek lényege, hogy egy projekt, termék, ötlet megvalósítása a közösség anyagi támogatásával jön létre. A támogatók az összeg mértékétől függően különböző jutalmakat kapnak cserébe - tehát abszolút win-win szituációról beszélünk. Aha… oké, ez ...

Tovább Szólj hozzá

crowdfunding frendfánding közösségi támogatás

2014. nov 23.

Tanulj a legjobbaktól!

írta: DrNick
Tanulj a legjobbaktól!

3.jpg

Az !genSzeged képzés legutóbbi alkalmán vendégként köszönthettük a TEP csapatát, akik hasznos tanácsokkal, véleményekkel, valamint kérdésekkel láttak el minket.

Jó-jó, de kik azok a TEP-esek?

Öt szegedi, a világhír felé tartó egyetemista, akik a Microsoft innovációs versenyén mérettették meg magukat Seattle-ben, ahol a második (!) helyezést érték el, vagyis a világ második legjobb alkalmazásötlete az övék . Itt, a pénznyereménynél is sokkal fontosabb volt, hogy az egész világnak megmutathatták eddigi munkájukat, ami ötvözi a tamagocsi és a runkeeper programok előnyeit egy egészen érdekes módon.

1.jpg

Ha szeretnél jobban elmerülni a témában, itt egy link róluk:

...

Tovább Szólj hozzá

2014. okt 28.

Repüljünk, mint a Wright fivérek!

írta: DrNick
Repüljünk, mint a Wright fivérek!

fokep.jpg

A heti blogbejegyzésemet Simon Sinek előadásának interpretálásval kezdeném, ami nagyon hasznos lehet minden, nem csak startuppernek, hanem vállalkozónak, innovátornak is:

Sokan úgy vélik, a sikeres vállalatok az alapötleten alapulnak, de ez többségében egy téves feltételezés. Gondoljunk csak a történelem különböző szakaszaira, és arra, mitől sikeres az Apple, vagy mitől voltak sikeresek a Wright fivérek: Nem csak arról beszéltek, hogy mivel rendelkeznek, vagy mit szeretnének elérni, hanem arról is, hogy miért.

Nem az a kérdés, hogy tudunk-e gyártani repülőgépet, vagy tudunk-e gyártani laptopot, hanem az a kérdés, hogy mindezt miért tesszük és ezt az embereknek hogyan adjuk át. Mind a testvérek, mind a modern óriásvállalat hitt ...

Tovább Szólj hozzá

2014. okt 25.

Ha csak egy dolgot csinálsz meg a startupodban, ez legyen az!

írta: Innovatív Generáció
Ha csak egy dolgot csinálsz meg a startupodban, ez legyen az!

Az !gen4 képzés október 21-i előadását Málnay Barnabás az AVEC Startup Akcelerációs Program üzletfejlesztési igazgatója és az !genAlapot is támogató  Mobilitás és Multmédia Klaszter operatív vezetője tartotta a validálásról. Bodó Péter írása.

RacskoJuli_illusztracio_1.png

 

Racskó Júlia illusztrációja

Mindannyian tudjuk, hogy az ötletünk világbajnok, a felhasználók rajongani fognak érte, és ebből most tényleg meggazdagodunk. Mégis 90%-a azoknak az üzleteknek, akiknek az alapítója hasonlóan gondolkodik, megbukik. Ha valamiről tudjuk, hogy bizonytalan feltételezés, azt nyilván megpróbáljuk leellenőrizni. Fontos viszont, hogy azt is ellenőrizzük, amiről úgy érezzük, hogy biztosan jól gondoljuk, de ha mégsincs igazunk, az nagy kockázatot jelent.

...
Tovább Szólj hozzá

validálás pivot Steve Blank Málnay Barnabás Eric Ries product-market-fit Lean product focus problem definition Business Model Canvas A/B testing Route4U MMKlaszter AVEC

2014. okt 22.

Csapatot építeni !gen mókás dolog!

írta: Innovatív Generáció
Csapatot építeni !gen mókás dolog!

Karaba Zoltán írása
 

Elérkezett az !gen4 második találkozója és mindenki meglehetősen izgatott volt, hiszen ezen a napon álltak össze a csapatok, akik végig együtt fognak dolgozni a következő hetekben, hónapokban. Nem véletlen tehát, hogy ezen a napon az aktuális "előadás" témája is a csapatok formálódása, működése volt. Az előadás szót azért tettem idézőjelbe, mert a hozzánk ellátogató ActionLab trénerei Vitézy Péter vezetésével úgy döntöttek (legnagyobb örömünkre :-), hogy a szokásos kiállunk-és-megmondjuk-a-tutit helyett egy kis játékkal mutatják meg nekünk, miről is szól a csapatmunka .

IMG_5138.JPG
A feladat egy már-már hagyományosnak nevezhető szabaduló szoba rejtélyének megoldása volt, némi csavarral: ezúttal ...
Tovább Szólj hozzá

szerepek ActionLab Vitézy Péter forming storming norming szabadulószoba csapatdinamika

2014. okt 22.

Sutba vághatjuk az üzleti tervünket?!

írta: Innovatív Generáció
Sutba vághatjuk az üzleti tervünket?!

Koppány Judit összefoglalója az !gen4 program harmadik alkalmáról (Üzleti modell):

Antropológusként, civilként a mai estéig nem sok közöm volt az üzleti tervekhez. Szuper – gondoltam, mikor ismertette Laci és Iván az esti programot-, végre megtanulom, miről van szó, hogyan is készül, mi fán terem a profit és a hatékonyság.

De egy vad felütéssel kiderült, hogy

az üzleti terv ideje leáldozott!

Beköszöntött a paradigmaváltás, és most már az üzleti modell a jövő . Aki azt hiszi, hogy ez is amolyan bölcsészes játék a szavakkal, az téved.

De miben is különbözik a kettő?

Címszavakban, míg az üzleti terv esetében a mindenre kiterjedő részletesség, a tények begyűjtése és dokumentálása, a piac körültekintő ...

Tovább Szólj hozzá

üzleti modell freemium Ash Maurya product-market-fit revenue stream !gen4 Lean Model Canvas Business Model Canvas Value Proposition

2014. okt 15.

„A magánbefektetők megint mocorognak” – az 5 éves Colabs Bakó Zsolt társalapító bemutatásában

írta: Innovatív Generáció
„A magánbefektetők megint mocorognak” – az 5 éves Colabs Bakó Zsolt társalapító bemutatásában

Palásthy Kinga összefoglalója

Az !genTalk 2014. október 14-i alkalmán Bakó Zsolt, a Colabs társalapítója volt a vendégünk. Zsolt legalább olyan lelkes volt a coworking irodák tekintetében, mint a múltkori esten a Design Terminált képviselő srácok. Jó hétről hétre látni ezt a sok lelkes arcot, akik elkötelezettek a maguk szakmájában, területén. Érdekes lenne megnézni, a hazai innovatív piac ezen két szereplője mit tudna egymással kezdeni – lehet, hogy őket is le kéne ültetni egyszer egymással egy beszélgetésre.

BakoZsolt_grafika.jpg

Szó sem volt  még startupokról

A Colabs-et 2009-ben alapította Bakó Zsolt, Borbély Gábor és Bogár Bence (aki ma a Kitchen Budapest startup programjának vezetője) . A közösségi iroda ötletét Zsolt hozta haza ...

Tovább Szólj hozzá

startup coworking állami szerepvállalás magánbefektetők Colabs Nagy Péter !genTalk Elevator Pitch Competition Bakó Zsolt Borbély Gábor Bogár Bence Startup Weekend

2014. okt 12.

A DesignTerminálról !genesen

írta: Innovatív Generáció
A DesignTerminálról !genesen

Az !genTalk a magyar innovációs és startup szektor válogatott szereplőit mutatja be kedd esténként 8-kor, egy egy órás beszélgetés keretében. Az első !gentalk vendége a DesignTerminál három fős csapata volt : Böszörményi-Nagy Gergely főigazgató, Ács Zoltán inkubációs programvezető és Biás Csongor, innovatív technológiák projektmunkatársa. Az !genBlogon ezekről az alkalmakról az !gen4 résztvevői írnak összefoglalót hétről hétre. Az összefoglaló két külön bejegyzésből áll, az összefoglaló jellegű elsőt Racskó Júlia, a lelkes és részletekbe benő másodikat Pálfalvi Barbara írta. Az illusztráció Racskó Júlia munkája.   

---

Mi az, hogy DesignTerminál, és miért?

Kedden három közigazgatásban dolgozó ...

Tovább Szólj hozzá