2014. nov 25.

Frendfánding - leszel a barátunk?

írta: !genBori
Frendfánding - leszel a barátunk?

Közösségi támogatás kampány elméletben és gyakorlatban

fejlec.jpg

DIY cipő, zombis képregény, mágneses játék, hűtőtáska, távkapcsoló, krumplisaláta… Kitaláljátok mi bennük a közös? Az olvasók egyik fele valószínűleg ezt gondolja: “persze, mindegyiket hozzá lehet dobni egy unalmas blogposzt szerzőjéhez, pláne ha ketten vannak!” Akik viszont részt vettek az !gen előadáson, már a képregénynél rávágták, hogy Kráudfánding! Frendfánding!

Nadetényleg, miről is van szó? A crowdfundingról, magyarul közösségi támogatásról, aminek lényege, hogy egy projekt, termék, ötlet megvalósítása a közösség anyagi támogatásával jön létre. A támogatók az összeg mértékétől függően különböző jutalmakat kapnak cserébe - tehát abszolút win-win szituációról beszélünk. Aha… oké, ez még mindig nem teljesen világos. Kinek és miért éri meg? Milyen projekt milyen megvalósulásáról van szó? Ki támogat kit? Meg egyáltalán milyen felületen? Akár én is kaphatok pénzt az ötletemre??

Az utóbbira reméljük !gen a válasz - validáljuk hát egy gyakorlati példával, a Frendfánding - leszel a barátunk? crowdfunding kampánnyal! Kattints és nézd meg Indiegogon!

Részlet a Frendfánding kézikönyvből - avagy bizonyíték, hogy tényleg létezik, és magyarázat, hogy miért is nem Kráudfánding :)

"A felkerült projektek 60%-a sikertelen, tehát nem éri el a kitűzött célösszeget (azaz a 100%-ot).

blog_3.jpg

 Ami még ennél is rémisztőbb, hogy a projektek 20%-a támogatás nélküli. Ez azt jelenti, hogy szegény ötletgazdáknak még a családja (Moroviánok és Makaiak), barátai (pl.: Virág, Kinga, Andris, Kristófok illetve Viki, Kriszti, Döntéshozók, Gyuri, Boci, Petya) kollégái (Kuni, Andi, Iván), ismerősei (az elmúlt évek !gen kurzusai) se szeretik annyira a projektet (vagy azok kitalálóit!), hogy akár a minimális kategóriájú támogatást kifizessék :(

blog_4.jpg

Általánosságban elmondható, hogy a támogatások 70%-a a saját közösségből jön - a maradék 30% pedig ismeretlenektől folyik be. Ezért kapta a kézikönyvünk a Frendfánding nevet a Kráudfánding helyett: a jelenlegi és a leendő barátaink segítségével szeretnénk megvalósítani a kampányunkat!"

Tehát első lépésként a közeli ismerőseinket igyekszünk meggyőzni arról, hogy segítsenek beteljesíteni nagyra törő álmunkat! Úgyhogy léccilécci: téged például nagyon szeretünk, te is szeresd a projektünket és legyél a barátunk!

Köszönjük a figyelmet, és a támogatást:

Bori & Luca

köszike1.jpg

 

Szólj hozzá

crowdfunding frendfánding közösségi támogatás