2014. nov 23.

Tanulj a legjobbaktól!

írta: DrNick
Tanulj a legjobbaktól!

3.jpg

Az !genSzeged képzés legutóbbi alkalmán vendégként köszönthettük a TEP csapatát, akik hasznos tanácsokkal, véleményekkel, valamint kérdésekkel láttak el minket.

Jó-jó, de kik azok a TEP-esek?

Öt szegedi, a világhír felé tartó egyetemista, akik a Microsoft innovációs versenyén mérettették meg magukat Seattle-ben, ahol a második (!) helyezést érték el, vagyis a világ második legjobb alkalmazásötlete az övék. Itt, a pénznyereménynél is sokkal fontosabb volt, hogy az egész világnak megmutathatták eddigi munkájukat, ami ötvözi a tamagocsi és a runkeeper programok előnyeit egy egészen érdekes módon.

1.jpg

Ha szeretnél jobban elmerülni a témában, itt egy link róluk:

http://index.hu/tech/2014/07/27/futnom_kell_mert_ehezik_a_zsirafom/

Mit mondott a TEP gárdája? Mi az, amiben segítettek?

Élnék azzal a lehetőséggel, hogy azt mondjam: mindenben. Amikor kezdő fázisban lévő projektek találkoznak egy kiforrott, de ugyanazon utat bejáró, mára már szakértővé vált brigáddal, akkor nem kérdés, hogy nagy előrelépés születik.

A fejlesztő srácok bemutatkozása után meghallgatták az összes induló projektet és mindegyikre visszajelzést is adtak, ezek közül a legfontosabbakat össze is gyűjtöttem, ami szerintem minden innovátor számára hasznos lehet:

  •          Ahogy már korábban is írtunk róla, nem szabad „túlfejleszteni” a projektet, csak a legalapvetőbb, legfontosabb tényezőket/elemeket kell beleépíteni a működési folyamatba.
  •          Az előző ponthoz kapcsolódóan érdemes ezt az MVP-t (Minimum Viable Product) kibocsátani a piacra, hogy visszajelzéseket gyűjtsünk.
  •          Ne féljünk a kudarctól, ha voltak hibás gondolatok, ne söpörjük őket a szőnyeg alá, hanem oldjuk meg. (Elcsépeltnek hangzik, de a srácok véleménye szerint sokszor ez a sikertelenség forrása.)
  •          Gondolkozzunk a fogyasztó fejével!
  •          Mielőtt bármibe kezdünk, a nulladik lépés lehet a résztvevők szerepeinek tisztázása, amennyiben ez kimarad, rengeteg konfliktussal szembesülhetünk csapaton belül.

2.jpg

A TEP-ről jut eszembe: Az !genSzeged program keretében a szervezők rendelkezésünkre bocsátanak csapatonként 3-4 mentort, olyan egyéneket, akik a szakterületük minden egyes kis részletét ismerik. Talán nem is kell túlmagyaráznom ennek előnyét, hisz tudjuk, ha csinálunk valamit és abban hazánk (talán a világ) legjobbjai segédkeznek, akkor abból rossz nem igazán sülhet el. A mentorok között találunk sorozatvállalkozókat, pénzügyi-, IT-s szakembereket, marketing tanácsadókat, egyetemi tanárokat, egyszóval bárkit, akire szükségünk lehet, hogy sikerre vigyük ötletünket.

Szólj hozzá