2014. okt 22.

Csapatot építeni !gen mókás dolog!

írta: Innovatív Generáció
Csapatot építeni !gen mókás dolog!

Karaba Zoltán írása
 

Elérkezett az !gen4 második találkozója és mindenki meglehetősen izgatott volt, hiszen ezen a napon álltak össze a csapatok, akik végig együtt fognak dolgozni a következő hetekben, hónapokban. Nem véletlen tehát, hogy ezen a napon az aktuális "előadás" témája is a csapatok formálódása, működése volt. Az előadás szót azért tettem idézőjelbe, mert a hozzánk ellátogató ActionLab trénerei Vitézy Péter vezetésével úgy döntöttek (legnagyobb örömünkre :-), hogy a szokásos kiállunk-és-megmondjuk-a-tutit helyett egy kis játékkal mutatják meg nekünk, miről is szól a csapatmunka.

IMG_5138.JPG
A feladat egy már-már hagyományosnak nevezhető szabaduló szoba rejtélyének megoldása volt, némi csavarral: ezúttal ugyanis nem kijutnunk kellett, hanem megtalálni a szobában az "élet értelmét". Nekem és a csapatomnak külön szerencsénk volt, hogy legnagyobb létszámú csapatként mi hajthattuk végre a feladatot, hiszen játszani remek dolog! :-) Péter egyszer egy rendezvényen már úgyis csúnyán elvert pókerben...

A megoldásra 60 perc állt rendelkezésünkre, ami elsőre talán soknak is tűnhet, de nagyon gyorsan olvad az idő, amikor az ember tanácstalanul rohangál a szobában egy számzáras dobozzal a kezében! Összességében elmondhatom, hogy remekül szórakoztunk a furfangos fejtörők során és a végső megoldásban (az élet értelme természetesen egy doboz alján lapuló rakás csoki volt) a vak szerencsének is jelentős szerep jutott! Enélkül talán még most is ott lennénk... :-)

a hattercsapat.png
Természetesen a legfontosabb az volt, hogy milyen tanulságokat tudunk levonni a játék során tapasztaltakból a későbbi közös munkára vonatkozóan. Ahogyan az a többi csapat visszajelzéseiből is kiderült,

egy ilyen feladat világosan leképezi egy frissen induló startup vállakozás nehézségeit.

A kialakulatlan vezetői szerepkör, egymás nem ismerése, a feladat homályossága, az ismeretlen terep, a siker bizonytalansága és a folyamatos kudarcok feldolgozása mind-mind jelentős nehézségeket gördítenek a sikeres együttműködés útjába. Számomra óriási élmény volt látni a kezdeti lépéseket, ahogyan mindenki próbálja megtalálni a saját helyét egy újonnan formálódó csapatban, igyekszik mindenki hasznos tagja lenni az új közösségnek és az is egyből kiderült, hogy az !gen csapata zseniálisan heterogén csapatot rakott össze nekünk.


A kapott visszajelzések egyébként hasznosak és színesek voltak, a csapaton belül még hosszasan beszélgettünk a hallottakról és a külső megfigyelések sokat segítettek nekünk a következő feladat során is, amikor csapatunk működésének alapelveit kellett megfogalmaznunk. Szuper izgalmas hónapoknak nézünk elébe! :-)


A játék végső értékelése során Péter megemlítette nekünk a csapatdinamika tárgykörében jól ismert forming-storming-norming modellt. Akit bővebben is érdekel ez a téma (hasznos tudomány!) bővebben is olvashat róla.
És persze a játék vegyes kimenetelének eredményeképpen a csapattal úgy határoztunk, hogy néhány hónap múlva újra elmegyünk egy szabadulószobába és lemérjük, mennyit sikerült fejlődnünk a közös munka során. Ha nem hallotok rólunk többet, akkor nem eleget... ;-)


Köszönjük !gen és köszönjük ActionLab, sokat tanultunk és remekül szórakoztunk!
az elet ertelme.png
Szólj hozzá

szerepek ActionLab Vitézy Péter forming storming norming szabadulószoba csapatdinamika